artikel

Lite om vår landsbygdspolitiska plattform

Vänsterpartiet har antagit en landsbygspolitisk plattform i april 2013.

Hela dokumentet kan läsas här Landsbygdspolitsk plattform

Ett urval av detta är:  

Infrastruktur för hela Sverige

– Ha ett väsentligt utökat banunderhåll i hela landet. (järnvägen)

– Specifikt utöka resurserna för underhållet av lågtrafikerade banor och kapillärspår eftersom dessa är av särskild vikt för landsbygden.

– Arbeta för en fungerande kollektivtrafik på landsbygden, detta är viktigt för alla, men speciellt för den yngsta och den äldsta landsbygdsbefolkningen, och för att utveckla besöksnäringen.

– Att en avgift tas från samtliga operatörer inom mobiltelefoni som en procentssats av omsättningen för att garantera täckning av de delar av landet där det inte är kommersiellt lönsamt att ha täckning.

 

Små företag – en motor för landbygden

– Stärka möjligheterna att bedriva företagsamhet i hela landet genom att utöka möjlig-heterna att få tillgång till riskkapital, med fler etableringar av lokala sparbanker.

Införa ett socialförsäkringssystem för företagare så de kan åtnjuta samma trygghet vid sjukdom och föräldraledighet som anställda.

– Slopa sjuklöneansvaret för småföretag.

 

Rovdjur

Att rovdjurspolitiken ska beslutas nationellt utan inblandning av EU:s överstatliga beslutmakt. Samtidigt ska Sverige respektera internationella avtal om bevarande av hotade arter.(s. 14)

 

 

Kopiera länk