Vapenexport

Regeringen och vapenexporten, finns det någon trovärdighet kvar?

Reinfeldt vapenexport

I Uppdrag Granskning i onsdags kom det fram att Sverige är på väg att sälja en av sina militärtekniska spjutspetsar till Kina. En ultramodern programvara för att räkna ut aerodynamiken som FOI vill påstå bara ska användas i civila ändamål. Risken att samma aerodynamik används för att räkna på missiler,som kan vara laddade med kärnvapen, har FOI sopat under mattan.

2012 avslöjade Ekot att Sverige var på väg att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Nyligen kom det fram att regeringen Reinfeldt ett tag ville avbryta projektet med vapenfabriken i Saudiarabien för sex år sedan, år 2008. Ändå vek sig regeringen för påtryckningar från affärsmannen Marcus Wallenberg. Det hotade ”viktiga affärsintressen” menade han i ett brev till dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors.

Saudiarabien styrs av en kungafamilj. De tillhör den fundamentalistiska wahabitiska grenen av islam. I landet tillämpas en strikt sharia-lagstiftning, med dödsstraff, offentlig piskning och amputering i straffskalan.

Kina är en diktatur som styrs med järnhand av kommunistpartiet. Vi bör minnas massakern på Himmelska fridens torg 1989. Över 3000 människor som fredligt demonstrerade blev dödade.

Vi menar att regeringen är inblandad, eftersom vi är övertygade om att åtminstone någon minister är informerad om affärer av detta slag. Försvarsminister Karin Enström kunde i en Ekointervju 2012 inte förmå sig till att kalla Saudiarabien för en diktatur. Bara det visar på att man har något att dölja. En demokrati som Sverige ska inte hjälpa diktaturer att med mer avancerade vapen slå ner protester.

Sverige har under Reinfeldt satt svenskt rekord i vapenexport till diktaturer. Vänsterpartiet vill införa ett skarpt förbud mot vapenexport till diktaturer, krigförande stater och regimer som systematiskt kränker de mänskliga rättigheterna.

Birgitta Lind

Marie Hansson

Anders Malmros

Lars Sahlén

Vänsterpartiet Sollefteå

Kopiera länk