Nato

Nato – en allians som avskräcker

publicerad i TÅ 2015-10-21

Det talas mycket i media om att Sverige har svängt när det gäller svenskt medlemskap i militäralliansen Nato. I själva verket är det mest några borgerliga partier och förstå-sig-påare som börjat krama Nato. Det gamla folkrörelsepartiet, Centern, visar sig gladeligen kasta över 100 år av neutralitet på soptippen. Vänsterpartiet ser att Rysslands agerande i Ukraina gjort även vår del av världen mer osäker än tidigare. Fler och fler instämmer i att värnpliktens avskaffande inte var en välgärning för territorialförsvaret, så även Vänsterpartiet. Det behövs inte bara en militär värnplikt, civilförsvaret behöver rustas mot natur- och humanitära katastrofer. Vi behöver också kunna garantera livsmedelsförsörjningen vid en krissituation.

Vår förmåga att försvara vårt territorium är idag begränsad. Att därifrån kasta sig in i en militärallians med stora inbördes problem är en mycket dålig lösning. Ett exempel på dessa inbördes problem är Syrienkonflikten. Där har det stora Natolandet USA stött kurdiska rebeller i Syrien som bekämpar IS. Över en natt blir USA:s bundsförvanter plötsligt till fiender när Turkiet börjar attackera samma kurder i norra Syrien. Vill Sverige bli indragen i en militärallians där medlemsstater tillåts agera så motsägelsefullt?

Vi må tycka vad vi vill om den gamla KGB-agenten Vladimir Putin, men från ryskt perspektiv kommer svenskt medlemskap i Nato tolkas som en provokation. Detta hävdar även FN:s gamla vapeninspektör Hans Blix som en anledning att stå utanför.

Nato:s kärnland USA har världens mest moderna tekniska stridskrafter. Ändå valde man nyligen att bomba ett sjukhus i Kunduz, Afghanistan. 12 hjälparbetare och 3 barn dödades. Sjukhus och sjukhuspersonal är skyddade enligt Genèvekonventionen. Är det konstigt att ett land får fiender med denna typ av krigsbrott?

Sverige bör gradvis bygga upp sin värnplikt igen och fortsätta vara ett neutralt land i en orolig omvärld. Detta anser Vänsterpartiet Sollefteå.

Lars Sahlen

Anders Malmros

Vänsterpartiet Sollefteå

Kopiera länk