artikel

Låt Osamah stanna!

Migrationsverket har avslagit Osamah Husseins asylansökan, det tycker vi är mycket tråkigt. Osamah har flytt från Irak och har sedan 2015 bott på Gålsjö bruk och i slutet av 2016 flyttade han till boendet Hågesta i Sollefteå.

Migrationsverket använder sig av Lifos säkerhetsrapport från 2016 om säkerhetsläget i Irak som grund för sitt avslag på Osamahs asylansökan.

Osamah har varit aktiv i frågor om medborgarrättsfrågor och i irakiska kommunistpartiet. Han har kritiserat Muqtada al-Sadr och andra miliser med koppling till makten i Irak. Han har framträtt i flera Irakiska tv-kanaler och fått flera tusen delningar i sociala medier för sina inlägg. Som svar på detta har han mottagit flera dödshot, muntligt i sociala medier och folk har skjutit mot honom när han rört sig utomhus nattetid.

Lifos säkerhetsrapport nämner inte Irakiska kommunistpartiet som är det enda sekulära partiet i Irak, ett parti som är under starkt tryck från de religiösa styrande partierna. Lifos säkerhetsrapport nämner inte heller vad som riskerar hända med dem som opponerar sig mot korruption och mot de styrande partierna.

Jalal al-Shahmani är Osamahs vän och tillika aktiv medlem i kommunistpartiet. Han har saknats sedan september 2015. Osamah är säker på att han blivit dödad p g a att han har kritiserat ledaren för det styrande Dawa-partiet, Nuri al-Maliki och hans milis Asaib Ahl al-Haq.

Alla de stora islamistiska partierna har väpnade miliser. De väpnade miliserna har vid många tillfällen i år tagit journalister och aktivister som kämpar för medborgerliga rättigheter till fånga. De har ibland släppts tidigt, efter några dagar, då har det i regel varit ett internationellt tryck på att regeringsmakten ska agera för frigivning. Ibland försvinner de som kidnappats, men kidnapparna går fria eftersom de har kopplingar till partierna vid makten.

Osamahs pappa har meddelat de lokala företrädarna för de islamistiska partierna att han tar avstånd från sin sons kritik mot de styrande. Allt för att han fruktar att Osamahs uttalanden kan innebära allvarliga konsekvenser för resten av hans familj.

Det styrande islamistiska Dawa-partiet har anklagat de sekulära partierna för att försöka förstöra religionen i det irakiska samhället. Den 10:e april 2017 blev ett kontor för kommunistpartiet i Diwaniyah attackerat med minst två handgranater. Ingen dog men det blev omfattande skador. Många kopplade samman denna attack med en attack tidigare den dagen mot protesterande studenter på universitet Al-Qadisaiyah.

 

Vissa kanske tänker att sådant här händer i Sverige också. Nazister attackerade till exempel syndikalisternas lokal i Göteborg. Nazisternas attack är en allvarlig attack mot den fria fackföreningsrörelsen. Skillnaden är att i Irak finns det direkta kopplingar mellan dem som gör attackerna och dem som styr landet.

En talesman för den iranskstödda milisen Al-asaib al Haq beskyllde en särskild student för att vara initiativtagare. Studentens pappa är en ledande medlem i kommunistpartiet. I samma månad (april 2017) återsändes en gammal dokumentär från 1960 där en fatwa uttalas av den tidens högsta shialedare. I fatwan deklareras att kommunister är otrogna mot islam.

Säkerhetsläget må vara betydligt sämre i Syrien men läget för journalister och politiska aktivister som vågar kritisera makten i Irak är mycket riskabelt. Vår kamrat Osamah Hussein har starka asylskäl enligt oss.

Vänsterpartiet Sollefteå

 

Ulf Breitholtz

Sofia Gustafsson

Anders Malmros

Marie Hansson

Olle Widerberg

Lars Sahlen

Eva-Lotta Breitholtz

Kopiera länk