Utrikespolitik

Bilder från Tjetjenienföreläsning

Vänsterpartiet Sollefteå anordnade ett öppet utrikespolitiskt möte Sverige, Ryssland och Tjetjenien den 4 september.

Det mesta kom att kretsa kring Tjetjenien tack vara den här mannen i mitten, Mayrbek Taramov författare och journalist. Han har bl a samlat vittnesmål kring det andra tjetjenienkriget som började 1999. Det tjetjenska folket har under 1800-talet, 1900-talet och på 2000-talet förtryckts av det imperialistiska Ryssland (Sovjet under Stalin).

Vad har nu hänt? Har Vänsterpartiet blivit nationalister? Nej, men vi vill visa att vi står upp för mänskliga rättigheter, det spelar ingen roll om förtryckarlandet heter USA, Kina eller Ryssland. Det är också viktigt att minnas det som hänt. Det är år 20 år sedan fredsfördraget mellan Ryssland och Tjetjenien som gav Tjetjenien rätt till sitt eget land. Någonting som en viss f.d. FSB-agent gjorde slut på.

Fredsavtal mellan Ryssland och Tjetjenien.

Krig och ojämlikhet göder nationalism. Det bästa vore om världen vore ett land men till dit har vi en bit kvar.

Här är en bild från presentationen med en illustration föreställande Taymaskha Molova. En legendarisk kvinna som valdes som militär ledare av män i kriget mot 1800-talets imperialistiska Ryssland. En mardröm för dagens Daeshkrigare som tror att de inte kommer till paradiset om de faller för en kula från en kvinnas vapen.

Kopiera länk