Sjukhuset

Akutsjukhuset måste vara kvar!

Besparingar på 250 miljoner kronor griper man inte ur luften. Att lägga ner Sollefteå som akutsjukhus är otänkbart. Riskerna för allvarliga men ökar med långa transporter och tiden innan ambulansen når fram blir inte kortare med en nedläggning!

När det föds fler barn i kommunen än på 10 år är det inte läge att tvinga blivande föräldrar till Örnsköldsvik eller Sundsvall.

En första åtgärd bör vara en skattehöjning för att ge tid för att utreda och fatta väl avvägda beslut. Den omtalade tjänstemannautredningen saknar konsekvensbeskrivning och den saknar i stort sett underlag. Vi vill ha papprena på bordet!

Det finns flera förslag som tål att tänkas på. Länskliniker där olika verksamheter koncentreras till färre sjukhus är ett intressant förslag. Att personalen ska få chansen att ta över sjukhuset genom intraprenad ingjuter både förhoppningar och farhågor. ”Arbetarnas kontroll av produktionsmedlen” är ju själva socialismen för oss och därför är Vänsterpartiet Sollefteå positiva till en sådan utveckling. De anställda har stora möjligheter att ta över verksamheten. De har redan arbetat med förslaget, hållit budgeten och visat god förmåga till utveckling. En intraprenad kan bli en bra inriktning som kan attrahera personal och minska stafettläkare och  sjuksköterskor. En intraprenad är en möjlighet till inflytande.

Farhågorna är att priset för en intraprenad blir neddragningar som gör en fungerande verksamhet omöjlig. Om intraprenad blir lösningen är det viktigt att utbilda de sjukhusanställda i demokratiska styrelseformer och att flera anställda ska ha ett reellt inflytande.

Vänsterpartiet Sollefteå

Anders Malmros

Maj-lis Andersson

Olle Widerberg

Kopiera länk